Twitter'dan Sorun

21 Nisan 2010 Çarşamba

İnsanın Eğitiminde Çevre Daha Önemlidir


İnsanın eğitiminde çevre daha önemlidir. İnsan eğitimi dediğimizde bunu öğretimle kısıtlamak yanlış olur. Çünkü eğitim hayatın her safhasında karşımıza çıkar. Sadece okulda görülen eğitim, maalesef hayatı öğrenmeye yetmiyor.

Çocuklarla başlayalım. Çocuk hamur gibidir. Ne şekil verirsen öyle olur. Bir kaba su doldurmak gibi. Okul öncesi eğitim de bu yüzden önemlidir. Nitekim Peygamberimizin (sav) şöyle buyurduğu rivayet edilir: “Her doğan çocuk muhakkak İslam fıtratı üzerine doğar. Sonra annesiyle babası onu Yahudi, yahut Nasrani (Hıristiyan), yahut Mecusi yapar.” Yani çocuk küçük yaşta gördüklerini hayatında yaşar. Çocuk okuldan değil, çevreden aldığı tepkilere, eğitime göre hayatını şekillendirir. Zaten çocuk lisanını önce çevresinden kazanır.

11 Nisan 2010 Pazar

Anı Defterimden: Roman Zihniyeti


Zekâ oyunlarını, gizliliği, fikir yürütmeyi, anlam yüklemeyi, sudoku çözmeyi ve çok karışan şeylerin aslında basit olduğunu göstermeyi sevdiği için küçüklüğünden beri olmak istediği mesleği olan bir dedektif.
Bir karakter çıkardım ortaya, daha sonra bir tane daha. 2. Karakter sırf biraz daha eğlenceli olsun diye.

Ambulansın içinde başladı bir sene önce başladığım roman. Heyecanlı, hareketli, atraksiyonu olan ve merak için bırakıp kendine bağlatan bir akıcı serüven. Onlarca cinayet ve çözülmeyeni çözen dedektifler.

Ve karakterlerin her birinin içini okuyan ilahi bakış. Farklı anlamlar ve serüven zenginliği için bir ileri bir geri zaman yolculuğu. Geçmişteki izlerin günümüzdeki unutulmaz tazeliği ve yansıması.

Sorunları, düşünceleri, yüz hatları, istekleri, hissettikleri ve birçok beşeri vaziyetleri. Daha gerçekçi ve canlı olması için.

9 Nisan 2010 Cuma

Teknoloji Bireyi Yalnızlığa İter


Teknoloji bireyi kesinlikle sosyalleştirmez! Aksine yalnızlığa iter.

Teknoloji bağımlılığı, insanlığın sonudur! İnsanlık bu bağımlılığın sonunda bireyselleşiyor, paylaşmayı unutuyor. Topluma yönelik görevler, sosyalleşme, birebir iletişim, samimiyet ve duygular ihmal ediliyor, insanlar ruhsuz, donuk bir sanal ortamın içinde adeta robot haline geliyor. Yalan, aldatma, vakit ve nakit israfı ön plana çıkıyor, en başta aile olmak üzere tüm insani ilişkiler kırmızı alarm veriyor.