Twitter'dan Sorun

11 Nisan 2010 Pazar

Anı Defterimden: Roman Zihniyeti


Zekâ oyunlarını, gizliliği, fikir yürütmeyi, anlam yüklemeyi, sudoku çözmeyi ve çok karışan şeylerin aslında basit olduğunu göstermeyi sevdiği için küçüklüğünden beri olmak istediği mesleği olan bir dedektif.
Bir karakter çıkardım ortaya, daha sonra bir tane daha. 2. Karakter sırf biraz daha eğlenceli olsun diye.

Ambulansın içinde başladı bir sene önce başladığım roman. Heyecanlı, hareketli, atraksiyonu olan ve merak için bırakıp kendine bağlatan bir akıcı serüven. Onlarca cinayet ve çözülmeyeni çözen dedektifler.

Ve karakterlerin her birinin içini okuyan ilahi bakış. Farklı anlamlar ve serüven zenginliği için bir ileri bir geri zaman yolculuğu. Geçmişteki izlerin günümüzdeki unutulmaz tazeliği ve yansıması.

Sorunları, düşünceleri, yüz hatları, istekleri, hissettikleri ve birçok beşeri vaziyetleri. Daha gerçekçi ve canlı olması için.

İki dedektif. Biri statü olarak daha yüksek. Yardımcı; meraklı, yerinde duramayan ama saygılı bir bulmacasever. Anlaşılamaz durumları açıklayıcı. Bulmaca çözerek hikâyeye mizah katıyor. Doğru yolu göstermesi için kılavuz arayan genç hırsına sahip.

Anlatılan her düşüncenin bir sebebi var olduğu gibi onu yaşayarak okumak için bekleyenlere mazeret bir hikâye.
Psikoloji, bilim, fikir, gezi, deneme severlerin dahi sevmesi için yazılan içerik. Ama polisiye. Kaçan kovalanır mantığından ırak, yanlışı düzelt nasihatine aykırı, gerçek-doğru bilincine ters birkaç şekil. İlgi çekici mantık oyunları, istemeden dahi olsa işlenen duygu ve his, ayna tutan ve gören, merak uyandırıcı, zihinde hayale daldıran ve anı yaşatan. Aynı zamanda tehlikeli derecede bağlayıcı ve profesyonel.

Eski yardımcısı tarafından ihanete uğrayan, eşi tarafından terk edilen, aleyhine ifade verdiği doktor tarafından kamçılanan, hayatını baştan yaşamak için geçmişe temiz bir sünger çekerek sevdiği mesleğine devam etmek isteyen bir dedektifin masum olmayan hikâyesi.

İşte ben böyle bir roman üzerinde yoğunlaşıp uğraşıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder